Het kan voorkomen dat u het niet eens bent met de gang van zaken op school. In de meeste gevallen is een gesprek met de leerkracht voldoende om de lucht te klaren. Als u er met de leerkracht niet uitkomt, kunt u in gesprek gaan met de directeur. Daarnaast zijn binnen de LMS twee intern vertrouwenspersonen (IVP'ers) aangesteld. Een IVP'er kan met u verkennen wat de beste route is voor een reactie op uw klacht of vraag. De IVP'ers van de LMS zijn Maartje Hakker en Ewout Does.
Maar wat als u er ook dan niet uitkomt? Talent Primair heeft hiervoor een klachtenregeling opgesteld. Stichting Talent Primair heeft zich aangesloten bij de Landelijke Klachten Commissie (LKC) voor het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs. Er is een klachtencommissie voor alle scholen van het bevoegd gezag die de klacht onderzoekt en het bevoegd gezag hierover adviseert. Voor de officiële procedure verwijzen wij u naar de Klachtenregeling en klachtenschema op de site (www.talentprimair.nl) onder de tab ‘contact’ of klikt u hier.
Een van de mogelijkheden is een gesprek met een extern vertrouwenspersoon. Deze is onafhankelijk en kan u adviseren welke stappen het beste zijn. De externe vertrouwenspersoon werkt anoniem en heeft geheimhoudingsplicht. Een van de mogelijkheden is het indienen van een klacht bij de landelijke klachtencommissie. De extern vertrouwenspersoon kent daarvoor de route. Deze commissie beoordeelt uw klacht en geeft een bindend advies.
Extern vertrouwenspersonen: 1. Marion ten Heggeler 2. Jeroen Meiboom Post: CED-Groep, Postbus 8639, 3009 AP Rotterdam Tel.nr.: 010-4071599 Mail: [email protected]
Ook kan de klager ervoor kiezen om een klacht in te dienen bij de Landelijke Klachtencommissie waar wij als school bij zijn aangesloten. Dit moet altijd schriftelijk gebeuren; de icp of evp kan u hierbij behulpzaam zijn. De contactgegevens zijn: Post: Landelijke Klachtencommissie, Postbus 1300, 3508 AD Utrecht Tel.nr.: 030-2809590 Mail: [email protected] Site: www.onderwijsgeschillen.nl
Meldpunt seksueel geweld Bij klachten van ouders en leerlingen over de schoolsituatie, waarbij mogelijk sprake is van ontucht, aanranding of een ander zedendelict door een schoolmedewerker jegens een minderjarige leerling, is de school wettelijk verplicht het bevoegd gezag te informeren. Vervolgens is het bevoegd gezag verplicht aangifte te doen bij politie/justitie.